Alleenstaande mama's exposeren in 'De Kubus'

Gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2024 13.49 u.
Het project MIRIAM brengt alleenstaande moeders samen die met een beperkt inkomen een heel huishouden moeten runnen. Krachtige vrouwen, die tegen heel wat uitdagingen aanlopen. De afgelopen 10 maanden leerden ze tijdens wekelijkse, creatieve groepsmomenten meer over zichzelf en over wat ze in hun mars hebben. Het resultaat kan je bewonderen in ‘De Kubus’, een installatie op campus Portavida. 
 
Hoe zouden wij eruitzien als we als vissen in een aquarium leven? Wat zou jouw verstand zeggen als je een handpop was? Hoever durf jij uit jouw comfortzone te gaan tijdens een workshop bodypainting? En hoe omschrijf je het project MIRIAM in één woord? Met deze thema’s gingen 12 alleenstaande moeders tijdens het MIRIAM-project aan de slag. ‘De Kubus’ staat symbool voor de weg die de mama’s al hebben afgelegd. Fotokaders geven weer wat ze geleerd hebben. Als vissen in een aquarium vertellen ze of ze liever wegzwemmen en zich verstoppen in een schelp of toch met iemand willen meezwemmen. Op keien staat geschilderd wat ze willen loslaten.
 
Individueel en in groep 

MIRIAM, onderdeel van het Genkse armoedebeleidsplan en mee gefinancierd vanuit de federale overheid, is een 2-ledig traject voor alleenstaande mama’s die hulp krijgen vanuit het Sociaal Huis Portavida. Individuele gesprekken met een maatschappelijk assistent worden afgewisseld met wekelijkse groepsmomenten. Tijdens de een-op-eengesprekken krijgen de deelneemsters informatie over het hulpverleningsaanbod en ligt de nadruk op activering. Welke rechten hebben de mama’s, waar kunnen ze terecht voor kinderopvang, wie kan hen helpen in hun zoektocht naar werk, ...? Bij de groepswerking ligt de focus op het mentale aspect: hoe voelen de vrouwen zich en waar lopen ze tegenaan?

Eigen verhaal 


De groepsmomenten vergroten het zelfvertrouwen van de deelneemsters, verbeteren hun zelfbeeld en verruimen hun netwerk. Dit ‘empoweren’ gebeurt via een creatieve, holistische aanpak. Schepen Sara Roncada: “Doordat ze de zorg voor de kinderen alleen moeten dragen, is er vaak heel weinig ruimte om een eigen verhaal te schrijven. Heel wat alleenstaande mama’s geraken geïsoleerd en zien geen uitweg meer. Door hen samen te brengen en niet zozeer te focussen op wat ze moeten, maar eerder op wat ze kunnen, ontstaat er een positieve dynamiek. In andere Vlaamse steden zien we dat deze aanpak werkt en gunstige gevolgen heeft voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van vrouwen in eenouderschap.”
 
Vriendschap

Tijdens de bijeenkomsten ontstonden heel wat vriendschappen. “Ik heb heel erg genoten van onze kennismaking met het atelier Tek Stiel”, zegt Serpil. “Daar kan je terecht voor kleine naaiwerken. We hebben er handpoppen gemaakt die symbool staan voor ons verstand. Iedereen heeft zijn eigen idee uitgewerkt, dat was heel leuk.” “Het was heel fijn om samen te komen”, zegt Helena. “Ik hoop dat we elkaar nog veel terugzien.” De 12 deelneemsters van MIRIAM zwaaien eind juni af en ontvangen een certificaat. In september 2024 start een nieuwe groep.


Genk.be/zegnooitnooit 


Praktisch ‘De Kubus’ 
Van 21 juni tem eind september 2024 
Welzijnscampus Portavida 
Gratis te bezoeken